28η Οκτωβρίου 2023: Τι ώρα θα γίνει η μαθητική παρέλαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Oct 27

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 2023: Πού θα γίνει, τι ώρα είναι η μαθητική και στρατιωτική


Επίκεντρο των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου
θα είναι και φέτος η Θεσσαλονίκη μιας και ιστορικά συμπίπτει με την απελευθέρωση της πόλης, που έγινε στις 26 και 27 Οκτωβρίου 1912 με την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων έπειτα από τις νικηφόρες μάχες των Ελλήνων στα Γιαννιτσά και στο Σαραντάπορο.


Τι ώρα είναι η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση


Το Σάββατο (28/10), στις 10:30 θα γίνει κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στις 11:00 θα ακολουθήσει η παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, θα μεταδοθεί από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.


Όσον αφορά στην Αθήνα, η μαθητική παρέλαση αναμένεται να γίνει το Σάββατο (28/10) και να αρχίσει κατά τις 11:00.


Μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Παρασκευή (27/10), στη Θεσσαλονίκη, στις 10:00 θα γίνει κατάθεση Στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων και στις 11:00 θα αρχίσει η παρέλαση των μαθητών στην οδό Τσιμισκή, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση Στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις Προτομές και στους Ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή (27/10), από ώρα 10:30 μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της Θεσσαλονίκης: Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι. Δραγούμη, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ. Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, καθώς και σε όλες τις κάθετες οδούς των συγκεκριμένων τμημάτων των ως άνω οδών.


Σχετικά με το Σάββατο (28/10), από ώρα 03:00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, η έναρξη της οποίας θα πραγματοποιηθεί την 11:00 ώρα της ίδιας ημέρας, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση, όπου αυτή επιτρέπεται, όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Αγίας Τριάδος, στο τμήμα της από την Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Βασ. Γεωργίου, Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ. Κυδωνιών, 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της, Μ. Μπότσαρη, 25ης Μαρτίου, Π. Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ. Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, Γ' Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Μ.Αλεξάνδρου μέχρι τη Λ. Στρατού, Στρ. Ναπολ. Ζέρβα, καθ’ όλο το μήκος της, Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ. Νίκης, Γκύζη, καθ’ όλο το μήκος της, Εθνικής Αντιστάσεως (Δήμος Καλαμαριάς), στο τμήμα της από Ερυθρού Σταυρού μέχρι Αιγαίου.


Από ώρα 05:00 και μέχρι το τέλος της παρέλασης, λόγω της παράταξης των μηχανοκίνητων τμημάτων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, Γ. Παπανδρέου, στο τμήμα της από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι την οδό Μητρ. Κυδωνιών. 30ης Οκτωβρίου, καθ’ όλο το μήκος της.


Επίσης, από ώρα 07:00 σταδιακά και μέχρι το τέλος της παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Μ. Μπότσαρη – Καραϊσκάκη – Καλλιδοπούλου, 25ης Μαρτίου, Π. Συνδίκα, Παρασκευοπούλου, Χατζή, 28ης Οκτωβρίου, στα τμήματά τους από τη Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, Στρατηγού Κακαβού, Παύλου Μελά, στο τμήμα της από την πλατεία Λ. Πύργου μέχρι την οδό Τσιμισκή, Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ. Κακαβού, Εθν. Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι τη Λ. Νίκης.


Πλέον των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται, στους παρακάτω δρόμους της πόλης: Στο παρκινγκ, που βρίσκεται όπισθεν της εξέδρας των επισήμων της παρέλασης επί της οδού Αθαν. Σουλιώτη, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 27ης Οκτωβρίου μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, Στρατηγού Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 27ης Οκτωβρίου μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου. Αθαν. Σουλιώτη, στο τμήμα της από τη Καλλιδοπούλου μέχρι την οδό Στρ. Κακαβού, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 27ης Οκτωβρίου μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, Καλλιδοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Δελφών μέχρι τη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 27ης Οκτωβρίου μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, Καραϊσκάκη, στο τμήμα της οδού από Λεωφ. Βασ. Όλγας μέχρι τη Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 16:00 της 27ης Οκτωβρίου μέχρι πέρατος της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.