28η Οκτωβρίου: Το μήνυμα της Δόμνας Μιχαηλίδου προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς

Oct 26

«Η Παιδεία που δεν αρκείται στην πληροφορία χωρίς κρίση, που δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες, που εντείνει την περιέργεια και την φιλαλήθεια», λέει η Δ. Μιχαηλίδου στο μήνυμά της.


«Η Παιδεία που δεν αρκείται στην πληροφορία χωρίς κρίση, που δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες, που εντείνει την περιέργεια και την φιλαλήθεια, που διαμορφώνει ελεύθερους πολίτες, έτοιμους να υπερασπισθούν τις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Παράλληλα, συμπληρώνει πως «οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας υπόσταση και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας».


Αναλυτικά το μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί,


Έχουν περάσει 83 χρόνια από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν η Ελλάδα μπήκε ενεργά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό του τότε ελεύθερου κόσμου, ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό που άπλωναν το σκοτάδια τους σε όλη την Ευρώπη.


Για εμάς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, η μέρα αυτή συμβολίζει τη συλλογική άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της βίας και να αγωνισθεί με ηρωισμό και αυταπάρνηση για την ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τα δικαιώματα, τον σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. 

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σε μια χώρα που η ιστορία δείχνει ότι πάντα κατάφερνε να εξελίσσεται και να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις με σεβασμό στην ιστορία της και τον πολιτισμό της. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το δικό μας παρόν φέρει ανεξίτηλο το αποτύπωμα των προηγούμενων γενεών και ότι οι δικές μας επιλογές σήμερα, θα καθορίσουν το παρόν των μελλοντικών γενεών. Χρέος μας να μην ξεχνάμε ότι τα κεκτημένα της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν ήταν, ούτε και θα είναι ποτέ, ακλόνητα δεδομένα. Μας το διδάσκει η ιστορία και το βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας. Το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτουμε είναι η Παιδεία.


Η Παιδεία που δεν αρκείται στην πληροφορία χωρίς κρίση, που δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες, που εντείνει την περιέργεια και την φιλαλήθεια, που διαμορφώνει ελεύθερους πολίτες, έτοιμους να υπερασπισθούν τις αξίες και τις αρχές του πολιτισμού μας.


Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας υπόσταση και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας.


Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες!