Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Dec 19

Ο Δεκέμβριος ως επί το πλείστον είναι ο πιο εορταστικός και γλυκός μήνας του χρόνου! Είναι όμως κι ο μήνας που προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους ενδεχομένως θλίψη και μελαγχολία. Ειδικά εάν αυτοί οι άνθρωποι είναι στην εφηβεία, κατά την οποία υπάρχουν έτσι κι αλλιώς συναισθηματικές μεταπτώσεις!


Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να διευκολύνουν την κατάσταση και να αισθανθεί και το παιδί πιο όμορφα και γιορτινά;


Αρχικά, καλό είναι να συζητήσουν με ηρεμία και να ενδιαφερθούν για τα συναισθήματα του παιδιού χωρίς επικριτικό ύφος και να επικεντρωθούν στο συναίσθημα που διακατέχει την ψυχή του παιδιού!


Να προτείνουν στο παιδί να συμμετέχει στον στολισμό του σπιτιού και να εκφράσει τη γνώμη του πάνω σε αυτό το θέμα! (εάν το παιδί δεν επιθυμεί, ας είναι διακριτικοί κι ας σεβαστούν την επιθυμία του μέχρι να αλλάξει γνώμη)


Μπορούν να προσκαλέσουν φίλους του παιδιού στο σπίτι για να δουν ταινίες, να φτιάξουν λιχουδιές και να περάσουν ένα όμορφο εορταστικό απόγευμα όλοι μαζί!


Όσοι εργάζονται πολλές ώρες, ας ξεκλέψουν λίγο χρόνο κατά την εορταστική περίοδο κι ας περάσουν όμορφα με το παιδί! (Ένα 20’-30’ την ημέρα είναι πολύ βοηθητικό για την ψυχική ηρεμία του)


Επίσης, μπορούν να συζητήσουν για το δώρο που θέλουν να του πάρουν αλλά και που θέλουν να πάρουν σε άλλους!


Τέλος, ας μην ξεχνάνε οι γονείς πόσο δύσκολη και μεταβατική περίοδος είναι η εφηβεία και πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν ο ποιοτικός χρόνος που θα έχουν με το παιδί, η κατανόηση καθώς κι αυτοί κάποτε υπήρξαν έφηβοι αλλά κι η συναισθηματική διαθεσιμότητα!