Δ. Μιχαηλίδου: Διαδίκτυο και παρέες οι πηγές ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για τις σεξουαλικές σχέσεις
Η εμπειρία και οι έρευνες μας δείχνουν και το επιβεβαιώνουν, ότι οι πηγές ενημέρωσης παιδιών και εφήβων για τις σεξουαλικές σχέσεις είναι δύο: Το διαδίκτυο και οι παρέες τους.
Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκη Ασπασίας Κουρουπάκη με θέμα: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία στο πλαίσιο της διδακτικής ενότητας «Εργαστήριο Δεξιοτήτων».
«Αν δε λάβουμε υπόψη ότι η συζήτηση μεταξύ φίλων γύρω από τις σεξουαλικές συμπεριφορές αναπαράγει πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός γίνεται ο ρόλος του διαδικτύου σε ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο που αφορά στην υγεία, αφορά στη συναισθηματική ωριμότητα και στην κοινωνικότητα, αν θέλετε, κάθε ανθρώπου» τόνισε η υφυπουργός Παιδείας και σημείωσε:
Έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τα παιδιά και τους εφήβους μας εκτεθειμένους σε μια ανεξέλεγκτη πηγή πληροφοριών που, δυστυχώς, βρίθει από ανασφάλειες και στρεβλώσεις; Θα αφήσουμε τα παιδιά μας να ψάχνουν μόνα τους στο διαδίκτυο με τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε λανθασμένες εντυπώσεις και να αποκτήσουν μια στρεβλή εικόνα για τις σεξουαλικές σχέσεις, τη συναισθηματική τους λειτουργία και τις αντιλήψεις γύρω από αυτές; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι.
Το διαδίκτυο είναι σίγουρα ένα χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης και επικοινωνίας που σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση θεμάτων που άπτονται της καλής ζωής, του ευ ζην.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Πολιτεία αποφάσισε -και εδώ θα μου επιτρέψετε να πω- μάλλον καθυστερημένα να συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη θεματική «Ζω καλύτερα» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εντάσσονται στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα δημοτικού και γυμνασίου.
Η Βουλευτής Ασπασία Κουρουπάκη τόνισε ότι η Δανία που από το 1970 και η Σουηδία ήδη από το 1955 εφαρμόζουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είχαν ως αποτέλεσμα τα αυξημένα ποσοστά διαζυγίων, αυτοκτονιών καθώς και αμβλώσεων. Για κάθε χίλιες γεννήσεις στη Σουηδία γίνονται δύο χιλιάδες εξακόσιες πενήντα πέντε αμβλώσεις, στη Δανία τρεις χιλιάδες διακόσιες πέντε, ενώ στην Ελλάδα μόνο τριακόσιες δύο.
Η υφυπουργός Παιδείας προέτρεψε την Βουλευτή για τον συσχετισμό μεταξύ του ρυθμού αυτοκτονιών στη Σουηδία και τη Δανία και των μαθημάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να καταθέσει οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη.