Εφηβεία και εθισμός στο διαδίκτυο

Nov 28

Ο εθισμός στο διαδίκτυο τόσο των ενηλίκων όσο και των εφήβων απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ανθρώπινη κοινωνία. Μάλιστα, τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής!


Τι είναι όμως ο εθισμός αυτός; Είναι μια νέα μορφή εξάρτησης κι αναφέρεται στις περιπτώσεις που το διαδίκτυο γίνεται προτεραιότητα στην ζωή του εφήβου και μάλιστα σε τέτοιον βαθμό που είναι αδύνατο να το αποχωριστεί! Συνήθως ο έφηβος ξεχνά ή παραμελεί άλλες σημαντικές δραστηριότητες κι αισθάνεται ότι μέσω αυτής της αλόγιστης χρήσης μπορούν να καλυφθούν κι οι ψυχολογικές του ανάγκες!


Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία που ενδεχομένως να αποδεικνύουν τον εθισμό;


Άγχος, επιθετικότητα, οκνηρία όταν δεν ασχολείται με αυτό!


Αίσθημα χαράς κι ευεξίας όταν κάνει χρήση αυτού!


Διακαής πόθος να περνάει όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και διαρκής σκέψη για την επόμενη δραστηριότητα σε αυτό!


Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους αλλά και παραμέληση σημαντικών γεγονότων!


Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής αλλά και διαταραχές στον ύπνο και στην διατροφή!


Στην ερώτηση λοιπόν, εάν αντιμετωπίζεται ο εθισμός αυτός και πώς, η απάντηση είναι πως φυσικά αντιμετωπίζεται, φυσικά κι οι γονείς είναι απαραίτητο να απευθυνθούν σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, είτε με το παιδί είτε μόνοι τους, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις ένας εθισμός είναι αποτέλεσμα αγχώδους διαταραχής, κοινωνικής φοβίας, ενδεχομένως και κατάθλιψης!