Εφηβεία και ψέματα. Πώς μπορούν να αντιδρούν οι γονείς;

Dec 19

Είναι γεγονός πώς οι έφηβοι θα πουν ψέματα στους γονείς! Οι τελευταίες έρευνες μάς αποδεικνύουν ότι το 82% των μαθητών του γυμνασίου, παραδέχθηκαν ότι έχουν πει έστω μια φορά ψέματα στους γονείς για ασήμαντο λόγο! Συνήθως φέρονται με αυτόν τον τρόπο είτε επειδή φοβούνται ότι θα απορριφθούν, είτε επειδή αισθάνονται ότι καταπιέζονται, είτε επειδή επιζητούν την ανεξαρτησία, είτε απλώς από αντίδραση!


Αρχικά, οι γονείς θα πρέπει να εντοπίσουν τον λόγο για τον οποίο λέει ψέματα το παιδί. Στην συνέχεια, να συζητήσουν μαζί του χωρίς θυμό και χωρίς να τον τιμωρήσουν! Ας διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και ας δώσουν έμφαση στο αίσθημα της ειλικρίνειας, να αναλύσουν τον όρο «ειλικρίνεια» με λεπτομέρειες και να τονίσουν τα θετικά της στοιχεία!


Εάν το παιδί λέει συχνά ψέματα για ασήμαντα γεγονότα, καλό είναι να του δώσουν χρόνο, για να κατανοήσει το λάθος που κάνει και να μην ξεχνάνε πως η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για το παιδί και χρειάζεται να δείχνουν ολοένα και περισσότερο την αγάπη και την κατανόησή τους!