Ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς - Τα σχέδια του Κυριάκου Πιερρακάκη

Oct 19

Η ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη.


Όπως είχε εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής «Εργαζόμαστε για να κάνουμε πράξη την ελεύθερη επιλογή σχολείου. Θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα της της κινητικότητας αυτής θεσμικά, πάντα όμως με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές, μέσα από μια λογική του να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά όπου μπορούμε».

Το μέτρο αυτό ουσιαστικά αποτελεί παρακαταθήκη της πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, που είχε πει σε συνέντευξή της στον Real FM «Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη υπάρχει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι γονείς επιλέγουν τα διάφορα σχολεία, βλέπουν την αξιολόγηση που γίνεται συνολικά, βλέπουν το πώς πορεύεται ένα σχολείο και μπορούν να κάνουν την επιλογή τους στο Α ή Β Σχολείο. Είναι ένας τρόπος να γίνονται όλα τα σχολεία καλύτερα».


Ξεχάστε τις ψευδείς δηλώσεις τόπου κατοικίας


Αν και ακόμη δεν έχει διαρρεύσει το πλήρες σχέδιο του Υπουργείου για το πώς θα γίνεται η κατανομή των σχολείων βάσει των οποίων οι γονείς θα επιλέξουν πού θα εγγράψουν το παιδί τους, ο κ. Πιερρακάκης έδωσε μόνο κάποιες διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνονται δεκτές ψευδείς δηλώσεις τόπου κατοικίας, μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική των γονέων. Με την ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου οι γονείς θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ συγκεκριμένων σχολείων που διαθέτουν διαπιστωμένα κενές θέσεις και όχι στο σύνολο των σχολικών μονάδων της περιοχής τους.


Μάλιστα, όπως δήλωσε επ' αυτού "Θα εφαρμόσουμε ελεύθερη επιλογή σχολείου με κανόνες, με την έννοια να μπορεί ο γονιός, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις σε κάποιο άλλο σχολείο να μπορεί να κάνει επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει ήδη αδόκιμα. Υπάρχει μια πρακτική και σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να δηλώνουν κάποιες άλλες Διευθύνσεις για να γραφτεί το παιδί τους σε κάποιο άλλο σχολείο, εφόσον με δικά τους κριτήρια προτιμούν το σχολείο Α αντί του σχολείου Β. Αυτό δεν είναι σωστό διότι πρέπει να αφορά όλους τους γονείς να έχουν αυτή τη δυνατότητα . Θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες για να μη διαταραχθεί ο τρόπος με τον οποίον θα λειτουργεί η εκπαίδευση στη χώρα μας."


Ελεύθερη επιλογή σχολείου ή ξεδιάλεγμα μαθητών;


Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος παρακολουθεί με σκεπτικισμό το ζήτημα και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ελεύθερη επιλογή σχολείου ενώ παρουσιάζεται ως προνόμιο στους γονείς, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση σχολείων και επιλογή και μαθητών από τα σχολεία (κάτι που έχει ήδη συμβεί όπου εφαρμόστηκαν ανάλογα συστήματα).


Η ΟΙΕΛΕ από πλευράς της τονίζει ότι: “μπορεί θεωρητικά η «ανοικτή εγγραφή» να προτάσσει το δικαίωμα της ελευθερίας των γονιών να επιλέγουν την εκπαίδευση των παιδιών τους ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όμως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αποδείχθηκε πως δεν είναι οι γονείς τελικά που διαλέγουν σχολεία αλλά τα σχολεία που διαλέγουν μαθητές και γονείς επιζητώντας ουσιαστικά το κουπόνι τους προκειμένου έτσι να διασφαλίζουν την χρηματοδότηση άρα και την επιβίωσή τους”.