Κ. Πιερρακάκης: Θα κάνουμε κάθε μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο εύκολα αφομοιώσιμο από τους μαθητές

Dec 23

"Σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση επιδίωξή μας είναι το ανοιχτό σχολείο. Για αυτόν τον λόγο θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε κάθε μάθημα πιο ενδιαφέρον και πιο εύκολα αφομοιώσιμο από τους μαθητές".


Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης με άρθρο τους στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και τονίζει:

  • Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε ψηφιακά εργαλεία για να ενισχύσουμε το έργο των δασκάλων.
  • Οι διαδραστικοί πίνακες η ψηφιακή ενισχυτική διδασκαλία και άλλες δράσεις έρχονται να μιλήσουν στη γλώσσα των μαθητών.
  • Το 2024 θα είναι μια χρονιά θεσμοθέτησης και εφαρμογής μεγάλων τομών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
  • Διαθέτουμε ήδη από την προηγούμενη τετραετία μια εργαλειοθήκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε και να πλαισιώσουμε με νέες.
  • Ταυτόχρονα καθώς η Παιδεία αποτελεί ένα κατεξοχήν δυναμικό πεδίο η επανεξέταση της στρατηγικής μας οφείλει να είναι εξίσου δυναμική και διαρκής οδηγώντας σε επιμέρους αλλαγές που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει.


Για το Σχέδιο Νόμου "Ελεύθερο Πανεπιστήμιο" ο υπουργός Παιδείας τονίζει:

  • Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την εγκατάσταση και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ θέτοντας ένα απαιτητικό πλέγμα ακαδημαϊκών και υλικοτεχνικών προδιαγραφών.
  • Την ίδια στιγμή το δημόσιο πανεπιστήμιο παραμένει η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας με πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την καθημερινότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας δίνοντας έμφαση στην έρευνα στην καινοτομία και τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων.


Για το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, ο Κ. Πιερρακάκης σημειώνει τα εξής:

  • Και τέλος ο εκσυγχρονισμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης περιλαμβάνει μια σειρά από θεσμικές και οργανωτικές καινοτομίες.
  • Οι κυριότερες από αυτές είναι η ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου θα συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν ΙΕΚ ΕΠΑΛ και Επαγγελματικά Εργαστήρια η συνολική αναδιάρθρωση των ΙΕΚ με τη μετονομασία τους σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και την προσθήκη 130 νέων ειδικοτήτων η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες και η δημιουργία της ψηφιακής πύλης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.