Κ. Πιερρακάκης: Τεστ ανίχνευσης τάσεων, κλίσεων και δεξιοτήτων σε όλους τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας

Nov 7

Τρεις ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης συνομιλώντας με 3 νέους από τη λίστα "30 Under 30" του Forbes Greece:


1. Θεσμοθέτηση τεστ ανίχνευσης τάσεων, κλίσεων και δεξιοτήτων σε όλους τους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας

2. Συστηματική Συμβουλευτική στα σχολεία, και

3. Η υποδομή των σχολείων να διατίθεται για συναυλίες και άλλες δραστηριότητες


Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:


Α. Γνωρίζουμε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία γίνονται τεστ ανίχνευσης τάσεων, κλίσεων, δεξιοτήτων κλπ.


Αυτά τα τεστ πρέπει να τα κάνουμε σε κάθε δημόσιο σχολείο της χώρας για κάθε μαθητή της χώρας. Αυτό θα το δούμε το αμέσως επόμενο δισάτημα να εισάγεται.


Β. Επίσης θα πρέπει να δούμε τη Συμβουλευτική, η οποία όμως να είναι συστηματική, να γίνεται επαγγελματικά. Μπορεί κάποιος πάνω σε αυτό το τεστ να συμβουλέψει τον μαθητή αποτελεσματικά. Αυτό θα το δούμε επίσης να εισάγεται.


Γ. Βέβαια μετά χρειάζεται και μια ενέργεια σε κάθε σχολείο που να μπορέσει το σχολείο να ανοίξει στην τοπική κοινότητα, σε εθελοντικές δράσεις στη γύρω περιοχή. Η ίδια η υποδομή πρέπει να ανοίξει για να μπορούν να γίνονται από συναυλίες μέχρι δραστηριότητες και σίγουρα πρέπει να ανοίξουμε στα επαγγέλματα και σε συζητήσεις και σε ανθρώπους που έχουν να μοιραστούν με τα παιδιά περισσότερο.


Όλα αυτά, τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης, είναι στον πυρήνα του ενδιαφέροντός μας και σημείωσε τα εξής:


- Είναι κρίσιμο μέσα από την εκπαίδευση να αποκτάμε επιστημονική και επαγγελματική γνώση, αλλά και τις λεγόμενες «οριζόντιες δεξιότητες» (soft skills). Να μάθουμε να δουλεύουμε σε ομάδες, να μην φοβόμαστε την αποτυχία, να αναπτύσσουμε τόσο την αλγοριθμική σκέψη όσο και τη φαντασία.

- Οι αλλαγές που θα δρομολογήσουμε το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα βρίσκονται σε αυτήν την κατεύθυνση.