Κλείδωσαν οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία - Πότε θα τα πάρουν στα χέρια τους οι μαθητές

Jan 19

Τα νέα σχολικά βιβλία συνδυαστικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων θα δώσουν μια νέα πνοή στην σχολική καθημερινότητα των μαθητών.


Από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά και ειδικότερα από τον Σεπτέμβριο του 2025, οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν στη διάθεσή τους τα πολυδιαφημισμένα νέα σχολικά βιβλία που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα βασίζονται στη φιλοσοφία του πολλαπλού βιβλίου.


Το πολλαπλό βιβλίο στη μάχη κατά της παπαγαλίας


Η εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ταυτόχρονα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, καθώς και σε πλούσιο συμπληρωματικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό. Η ελεύθερη επιλογή βιβλίου, που αναμένεται να εφαρμοσθεί σταδιακά, και οι πολλαπλές πηγές σηματοδοτούν μια πραγματική αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, ξεφεύγοντας από το μοντέλο της αποστήθισης, ενισχύοντας την κριτική σκέψη των μαθητών και τη διαμόρφωση ανεξάρτητης γνώμης.

Η αντικατάσταση και αναβάθμιση των σχολικών βιβλίων ήταν ένας από τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς πυλώνες που είχε εξαγγείλει από την αρχή της θητείας του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας μέσα στο μάθημα. Βιβλία και τρόπος μαθήματος πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Τα βιβλία χρειάζονται αλλαγή δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με αυτά. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα του μαθήματος και να δούμε πώς θα μοιάζει η τάξη του μέλλοντος το 2030».


Το πολλαπλό βιβλίο στις τάξεις από το 2025


Με έμφαση σε ένα ανοιχτό δημόσιο σχολείο ο υπουργός Παιδείας από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι θα προσπαθήσει με όλες τις δυν΄άμεις και τα εκπαιδευτικά εργαλεία να αναδιαμορφώσει το σχολικό μάθημα κάθε βαθμίδας ούτως ώστε να γίνει πιο πιο ενδιαφέρον και πιο εύκολα αφομοιώσιμο από τους μαθητές. Τα νέα σχολικά βιβλία συνδυαστικά με την αξιοποίηση των ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων θα δώσουν μια νέα πνοή στην σχολική καθημερινότητα των μαθητών.


Μάλιστα, σε δηλώσεις του σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας φάσης του προγράμματος “Μπροστά για την Παιδεία” της Eurobank ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025 κάθε μάθημα θα έχει το δικό του νέο βιβλίο. «Πρέπει να επιδιώξουμε την βιβλιοφιλία, την αγάπη για το βιβλίο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή. Σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Επενδύουμε επίσης στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και τις αλλαγές στο μάθημα της Πληροφορικής και την εισαγωγή την Τεχνητής Νοημοσύνης στο σχολείο. Τέλος συζητάμε αλλαγές στα προγράμματα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού με τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης κλίσεων, ώστε να μπορούν τα παιδιά να λαμβάνουν συμβουλευτική στην κατάλληλη ηλικία» ανέφερε χαρακτηριστικά.