Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο οι ανακοινώσεις για το Ψηφιακό Σχολείο

May 16

Τι θα περιλαμβάνει το Ψηφιακό Φροντιστήριο, το νέο MySchool, η ψηφιακή πλατφόρμα eParents - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει αύριο το Ψηφιακό Σχολείο


Διαδικτυακά μαθήματα για τους μαθητές των ακριτικών νησιωτικών ή ορεινών περιοχών όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου, επανασχεδιασμός και αναβάθμιση της πλατφόρμας MySchool με παράλληλη λειτουργία μιας νέας πλατφόρμας (eParents) που θα απευθύνεται σε γονείς και κηδεμόνες, αλλά και λειτουργία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου.


Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του Ψηφιακού Σχολείου, το οποίο θα παρουσιάσουν αύριο από το Γυμνάσιο – Λύκειο του οικισμού Ριζώματα Ημαθίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη.


Πρόκειται για κάτι το οποίο είχε περιγράψει ήδη από τον Απρίλιο σε ανάρτησή του στο Facebook o υπουργός Παιδείας.


«Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, ορεινών και νησιωτικών, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο», σημείωνε τότε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.


«Η προετοιμασία του από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Οι μαθητές θα διδάσκονται από καθηγητές όλα τα μαθήματα, όπως αυτά αποτυπώνονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα κάθε σχολείου» συμπλήρωνε.


Το Ψηφιακό Φροντιστήριο


O υπουργός Παιδείας είχε προαναγγείλει το Μάρτιο ότι σύντομα ξεκινά η λειτουργία της ψηφιακής ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα από το Ψηφιακό Φροντιστήριο.


Η πρώτη πιλοτική φάση θα αφορά σε δύο μαθήματα: τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά του Γυμνασίου. Από το Σεπτέμβριο 2024, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Τι θα περιλαμβάνει το MySchool


Ο επανασχεδιασμός της πλατφόρμας MySchool βρίσκεται στα "σκαριά".


Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνεται η τεχνολογική αναβάθμιση της συγκεκριμένης πλατφόρμας όπως και η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών των σχολείων, ώστε τα υπηρεσιακά έντυπα, όπως το απουσιολόγιο ή το βιβλίο ύλης, να αντικατασταθούν από τα αντίστοιχα ψηφιακά.


Η ψηφιακή αναβάθμιση του MySchool θα ενισχύσει, επίσης, τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών και των δεδομένων, όπως στην περίπτωση της τηλεκπαίδευσης.


Η ψηφιακή υποστήριξη γονέων και κηδεμόνων – Τι είναι το eParents


Η νέα πλατφόρμα eParents προορίζεται για γονείς και κηδεμόνες μαθητών με στόχο την ενημέρωσή τους για τα σχολικά δρώμενα.


Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις σχετικά με όσα συμβαίνουν στο σχολείο.

Θα παρέχει πληροφόρηση σχετικά με την ύλη, που έχει καλυφθεί στην τάξη καθώς και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στο μαθητή. Θα ενημερώνει για σχολικές δραστηριότητες και θα παρέχει τη δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις, περιπάτους ή εκδρομές μεταξύ άλλων.


Επίσης, θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση των επιδόσεων του παιδιού, της βαθμολογίας, τις απουσίες ή ακόμη και συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Θα αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας με τον καθηγητή, δίνοντας τη δυνατότητα για προγραμματισμό συνάντησης δια ζώσης ή online επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας σε επιλεγμένες ώρες με τους γονείς ή κηδεμόνες.


Επιπλέον, θα μπορεί να διαμορφωθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ κηδεμόνων ώστε να αλληλεπιδρούν.


Τέλος, προβλέπεται και μία σειρά από ειδικές υπηρεσίες, όπως η παρακολούθηση της θέσης του σχολικού οχήματος ή η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.