Παιδεία: Το νέο Ψηφιακό σχολείο ανά ενότητα

May 20

Αυτό είναι το νέο ψηφιακό σχολείο όπως παρουσιάστηκε στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων Ημαθίας, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη


Το νέο ψηφιακό σχολείο εμπεριέχει ως αιχμή το ψηφιακό φροντιστήριο και τα ψηφιακά εξ αποστάσεως μαθήματα στους μαθητές απομακρυσμένων περιοχών.


Περιλαμβάνει επίσης την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των γονέων για τις επιδόσεις των παιδιών τους στα σχολεία και τη σχολική δραστηριότητα.


Παιδεία: Τι περιλαμβάνει το Ψηφιακό σχολείο


Παρακάτω κάνουμε μια απλή παράθεση και ανάλυση ανά ενότητες στο τι περιλαμβάνει το νέο Ψηφιακό σχολείο όπως παρουσιάστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη.


Ψηφιακό Φροντιστήριο


Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει το πλήρες περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται στα σχολεία. Πρόκειται για σύντομα βίντεο σε μορφή επεισοδίων από έμπειρους εκπαιδευτικούς.


Τα πρώτα διαθέσιμα βίντεο αφορούν στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το σύνολο του υλικού για όλες τις τάξεις Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για όλα τα μαθήματα του σχολικού ωρολογίου προγράμματος.


Ψηφιακό Φροντιστήριο για Γ' Λυκείου


Για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα προσφέρονται ζωντανά μαθήματα τα οποία θα είναι διαθέσιμα και για μεταγενέστερη χρήση. Αφορά δε όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ περιλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων όπως π.χ. σχέδιο.


Κατά την ψηφιακή διδασκαλία, η οποία θα γίνεται κατά τις απογευματινές ώρες, θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης των μαθητών με τον διδάσκοντα σε πραγματικό χρόνο, ενώ τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν διαγωνίσματα και αξιολόγηση.


Ψηφιακές Τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές


Για πρώτη φορά καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης σχολείου (π.χ. Γαύδος). Η δημιουργία τάξεων για απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνει τη φυσική παρουσία τουλάχιστον τριών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικών επιστημών ή πληροφορικοί) και παράλληλα ζωντανή ψηφιακή διδασκαλία των μαθημάτων εντός σχολικού ωραρίου που δεν καλύπτονται από τις διαθέσιμες στην περιοχή ειδικότητες. Η εποπτεία και καθοδήγηση θα ασκείται από σχολείο της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης.


Ψηφιακή εφαρμογή για γονείς – eparents – app.digitalschool.gov.gr


Μία εφαρμογή – app που προσφέρει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ γονέων – κηδεμόνων και του σχολείου σε πραγματικό χρόνο.


Μέσα από την εφαρμογή υπάρχει η δυνατότητα για:


- Ενημέρωση για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις

- Ηλεκτρονική ενημέρωση για τις βαθμολογίες και τις απουσίες του μαθητή

-Συμβουλευτικές υπηρεσίες - προγραμματισμό συναντήσεων *

-Online επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσης *

-Παρακολούθηση του ημερολογίου εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του σχολείου/τάξης/τμήματος *


*Οι λειτουργίες θα είναι διαθέσιμες σε μεταγενέστερη έκδοση


Διαδραστικά Συστήματα Μάθησης


Έχει γίνει προμήθεια και παραδίδονται και εγκαθίστανται σταδιακά 36.264 διαδραστικά συστήματα, σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αφορά τάξεις Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων.


Μέχρι στιγμής έχουν ήδη παραδοθεί και εγκατασταθεί 20.509 διαδραστικά συστήματα. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2024.


Υλικό διαδραστικών πινάκων για εμπλουτισμό του μαθήματος (από Σεπτέμβριο 2024)


Προβλέπεται η δημιουργία 15.000 ψηφιακών μαθησιακών αντικειμένων, 4.000 ψηφιακών εκπαιδευτικών σεναρίων και 4.000 ψηφιακών μαθημάτων, ενώ διαμορφώνεται ένα συνεκτικό πλαίσιο με ανοιχτούς επεκτάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους με ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη.