Πρότυπα Σχολεία: Την Τετάρτη τα αποτελέσματα

May 27

Μεθαύριο, Τετάρτη, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια, Λύκεια και Eκκλησιαστικά Σχολεία.


Η βαθμολόγηση των γραπτών, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, στο ένα και μοναδικό Βαθμολογικό Κέντρο, το οποίο εδρεύει στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), στην Αθήνα, δεν γίνεται από εκπαιδευτικούς βαθμολογητές, αλλά ηλεκτρονικά με συγκεκριμένο λογισμικό, ενώ Επιτροπή θα κάνει σχετικό έλεγχο για το ενδεχόμενο λαθών.


Οι γονείς/κηδεμόνες των υποψηφίων, (σ.σ. θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας) θα ειδοποιηθούν, όπως και πέρσι:


Α. με SMS για τη σχολική μονάδα επιτυχίας ή τη σχολική μονάδα στην οποία θα είναι επιλαχόντες, για τη συνολική βαθμολογία τους και τη σειρά κατάταξης στο σχολείο επιλογής τους.


Β. από την πλατφόρμα των αιτήσεων με χρήση των κωδικών taxisnet του ατόμου που υπέβαλε την αίτηση.


Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα αποτελέσματα και την εγγραφή των μαθητών στη σχολική μονάδα επιτυχίας ο γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τις οικείες σχολικές μονάδες.


Μπαίνει θεσμική "ομπρέλα" στη διασφάλιση των εξετάσεων κι ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Μελέτης


Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία και τον τρόπο εξετάσεων των υποψηφίων για τα Πρότυπα Σχολεία, ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ θα φέρει νόμο, με αυστηρά κριτήρια, για την αδειοδότηση και λειτουργία των Κέντρων Μελέτης.


Ειδικότερα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέσω του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Κατσαρού, έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας σχετική εισήγηση.


Οι κατευθύνσεις του υπουργού Παιδείας είναι οι εξής:


Α. Η διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων, στα επίπεδα των άλλων εξετάσεων που διενεργεί το υπουργείο, όπως Πανελλαδικές, και Πιστοποιητικών Γλωσσομάθειας και Πληροφορικής.


Β. Η "πόλωση" των εξετάσεων σε δύο μαθήματα Μαθηματικά και Γλώσσα, που ίσχυε μέχρι σήμερα ανατρέπεται.


Γ. Η λύση που εξετάζεται είναι να υπάρχει ένα ενιαίο τεστ το οποίο θα περιέχει γνώσεις από όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν οι μαθητές στις 6 τάξεις του Δημοτικού από Θρησκευτικά.


Δ. Θα υπάρχει σαφή οδηγία προς την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και ρητή εντολή "όχι θέματα που δεν δεν διδάχθηκαν οι μαθητές από τους δασκάλους τους".


Ε. Η επιλογή των θεματοδοτών των εξετάσεων θα γίνεται, όπως και στις Πανελλαδικές, με συγκεκριμένα κριτήρια.


Τα Κέντρα Μελέτης


Στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι να φέρει προς διάλογο νόμο πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης.


Στόχος του Κυριάκου Πιερρακάκη είναι όχι να κλείσει τα Κέντρα Μελέτης, τα οποία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτά να αδειοδοτούνται κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια (κτήρια, εκπαιδευτικοί κλπ.).


Για το λόγο ο ο υπουργός Παιδείας θα ξεκινήσει δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς της εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.