Σχολεία - Οδηγίες Υπουργείου Παιδείας/ΕΟΔΥ: Πότε θα πρέπει να μένουν σπίτι οι μαθητές

Jan 5

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ αφορούν μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό


Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και εποχικών ιώσεων αυξάνονται δραματικά, οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης με το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα (8/1) αυξάνονται.


Έτσι, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε οδηγίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον.


Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ συνιστά, μεταξύ άλλων, τακτικό πλύσιμο χεριών, αλλά και καλό αερισμό των αιθουσών και αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους.


Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ


Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:


- Τακτικό πλύσιμο των χεριών

- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

- Πριν και μετά:
  1. Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος

  2. Το γεύμα

  3. Τη χρήση της τουαλέτας


- Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.


- Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.


- Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.


- Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)


- Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων


- Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.


Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο:


- Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.


- Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.


- Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).