Σχολικά γεύματα: Ξεκίνησαν σε ευπαθείς περιοχές, αιτήσεις από 124.165 μαθητές!

Oct 19

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 1.467 σχολεία όλων των βαθμίδων, στα οποία φοιτούν 124.165 μαθητές, έχουν ήδη αιτηθεί να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis.


Ξεκίνησε χθες Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η σίτιση σε σχολεία ευπαθών περιοχών της Αττικής και της Θράκης μέσω του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ, που υλοποιεί για 13η συνεχή σχολική χρονιά το Ινστιτούτο Prolepsis.

Στις 25 Οκτωβρίου, τα υγιεινά τρόφιμα του Προγράμματος θα φτάσουν και σε σχολεία που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Το Πρόγραμμα ξεκίνησε σε 11 σχολεία σε περιοχές της Αττικής (Κέντρο Αθήνας, Ασπρόπυργος, Αχαρνές) και της Ροδόπης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές και σχολεία με βάση τους διαθέσιμους πόρους, χωρίς ωστόσο να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 1.467 σχολεία όλων των βαθμίδων, στα οποία φοιτούν 124.165 μαθητές, έχουν ήδη αιτηθεί να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ο 104 αιτήσεις προέρχονται από σχολεία της Θεσσαλίας, στα οποία φοιτούν 8.249 μαθητές.


Το Ινστιτούτο Prolepsis έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία με επίκεντρο τη Θεσσαλία, με στόχο να εξασφαλιστεί ασφαλής τροφή ειδικά για τους μαθητές των σχολείων που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται από τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών.


Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ αποτελεί μία δοκιμασμένη αποτελεσματική πρακτική που αμβλύνει τις δυσκολίες που βιώνουν τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας και των πολλαπλών κρίσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας των οικογενειών μειώνεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, στοιχείο που καταγράφεται από το 2012 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το Πρόγραμμα συμβάλλει έμπρακτα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας, καθώς ενθαρρύνει την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τους μαθητές.

Τα γεύματα που προσφέρονται δωρεάν στο σύνολο των μαθητών κάθε σχολείου σχεδιάζονται έτσι ώστε να καλύπτουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών και θρεπτικών αναγκών και να διασφαλίζουν τη σωστή τους ανάπτυξη. Περιλαμβάνουν αρτοσκευάσματα ή σάντουιτς, φρέσκα φρούτα και 3-4 φορές την εβδομάδα λευκό γάλα ή γιαούρτι. Διατίθενται στο ξεκίνημα της σχολικής μέρας, γεγονός που βοηθάει στη συγκέντρωση των μαθητών στην τάξη, καθώς και στη συνολική παρουσία τους στο σχολείο.

Το Ινστιτούτο Prolepsis βρίσκεται και αυτήν τη σχολική χρονιά δίπλα σε μαθητές και οικογένειες που έχουν ανάγκη, με στόχο να μηδενιστεί η πείνα στα σχολεία. Ιδιώτες, Ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμοί μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο στο 210 6255700 για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια.


Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας του πληθυσμού. Από το 2012 υλοποιεί το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε ευπαθείς περιοχές της χώρας, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 17,9 εκατομμύρια υγιεινά δωρεάν γεύματα σε 887 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και περίπου 123.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.