Ζ. Μακρή: Δεν προσμετρώνται οι απουσίες τόσο από Κορωνοϊό όσο και από ιώσεις και γρίπη

Jan 8

Δεν προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών όχι μόνο από από κορωνοϊό αλλά και από ιώσεις, και γρίπη. Βρίσκεται σε ισχύ και για τις εποχικές ιώσεις η σχετική εγκύκλιος του έτους 2019-20.


Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο του σχολικού έτους 2019-20


Τα παραπάνω είπε η αρμόδια υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, θυμίζοντας πως αντίστοιχα δεν είχε συμβεί κάτι τέτοιο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Ειδικότερα η εγκύκλιος ορίζει ότι με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.


Μάλιστα η κ. Μακρή, εξήγησε πως δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και φόβος για την επαναφορά στα σχολεία, καθώς αυτά αποτελούν έναν οργανωμένο χώρο όπου λαμβάνονται σειρά μέτρων σε αντιδιαστολή με την κοινωνική επαφή που είχαν τα παιδιά και οι γονείς την περίοδο των γιορτών, χωρίς μέτρα προστασίας και σε χώρους με συγχρωτισμό.


«Τα σχολεία, η εκπαίδευση υπήρξε ο οδηγός για την επαναφορά στη σχετική κανονικότητα και σε άλλες δραστηριότητες» σημείωσε η κ. Μακρή, αναφερόμενη σε παλιότερα αντίστοιχα διαστήματα που επανήλθαν οι μαθητές στα σχολεία, όταν υπήρχε έξαρση του κορωνοϊού.


«Τώρα λοιπόν, οι ειδικοί μας δίνουν μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι πια κεκτημένο μετά την πανδημία, δηλαδή ατομική καθαριότητα, χρήση αντισηπτικού όπου χρειάζεται, αερισμός των αιθουσών, αποφυγή άσκοπων συγχρωτισμού και εννοείται η παραμονή των παιδιών, όταν έχουμε συμπτώματα ιώσεων, στα σπίτια» επισήμανε η κ. Μακρή.


Σχετικά με το πρακτικό ζήτημα των απουσιών, η κ. Μακρή, επισήμανε ότι έχει εκδοθεί εγκύκλιος που ρυθμίζει το θέμα και δεν χρειάζεται να απασχολεί τους μαθητές και τους γονείς γιατί υπάρχει η σχετική μέριμνα από το Υπουργείο.


«Οι καθηγητές δεν έχουν θέμα απουσιών. Οι καθηγητές παίρνουν την άδεια για να νοσήσουν όπως παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η πρόνοια που πρέπει να υπάρχει είναι για τις απουσίες των μαθητών. Όταν λοιπόν οι μαθητές νοσούν, αυτό ίσχυε, επαναφέραμε την εγκύκλιο γιατί ήταν η επικαιρότητα πιεστική και θέλαμε να ενημερώσουμε ξανά κυρίως τους γονείς, οι εκπαιδευτικοί τα γνωρίζουν, ότι όταν το παιδί νοσήσει μπορεί να πάρει έως και πέντε εργάσιμες ημέρες απουσίας που καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται. Όταν λέμε έως και πέντε εργάσιμες ημέρες, εννοούμε ότι προστίθενται σε αυτές και το Σαββατοκύριακο, άρα είναι πλήρης η ανάρρωση των παιδιών. Το ίδιο ισχύει και για τις εποχικές ιώσεις και αυτό είναι με εγκύκλιο που ισχύει από το 2019. Υπάρχει μια διαδικασία, θα την υποδείξουν οι εκπαιδευτικοί, γίνεται αίτηση του γονέα, του κηδεμόνα ή του ίδιου του παιδιού όταν το παιδί είναι ενήλικο, υπάρχει υπεύθυνη δήλωση. (…) Μπορεί να υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση, μπορεί να υπάρχει εξέταση από γιατρό, μπορεί να υπάρχει εξέταση από νοσοκομείο και οι απουσίες αυτές καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται στον γενικό αριθμό απουσιών, όπως ορίζονται από τις διατάξεις και από ειδικότερες ρυθμίσεις που έχει κάνει το Υπουργείο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός Παιδείας, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση νοσηλείας του μαθητή, εννοείται πως οι απουσίες του αυξάνονται αντίστοιχα με βάση τις ημέρες που έμεινε στο νοσοκομείο.