Newsletter Φεβρουαρίου 2024
Μια χρήσιμη ιδέα
Οι μαθητές/τριες σε συνεργασία μεταξύ τους και με τους/τις εκπαιδευτικούς συγκεντρώνουν υλικά, που μπορούν να βρουν με συνεργατικό τρόπο στο σπίτι τους ή στο φυσικό περιβάλλον, και φτιάχνουν μικρές συλλογές μέσα στο σχολικό χώρο (π.χ. λαογραφικές, φυσικής ιστορίας, τεχνολογίας Η/Υ, σπάνιων πετρωμάτων, κοχυλιών, κινητών τηλεφώνων κ.λπ.). Το σχολικό μουσείο θα μπορούσε να συνδεθεί και με την τοπική ιστορία της κοινότητας, όπου εδρεύει η σχολική μονάδα.
Εναλλακτικά, μπορούν να δημιουργηθούν εικονικά ψηφιακά μουσεία στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, οι μαθητές/τριες φωτογραφίζουν κειμήλια και στη συνέχεια δημιουργούν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων από τη Λαϊκή Τέχνη και πολιτισμό με τη χρήση 3D printers. Οι φωτογραφίες αντικειμένων σε συνδυασμό με τα τρισδιάστατα μοντέλα θα αποτελέσουν ένα σχολικό διαδραστικό μουσείο λαογραφίας, το οποίο μπορεί να είναι αναρτημένο στη σχολική ιστοσελίδα.
Η Ελληνική εκπαίδευση στον κόσμο
Οι μισθοί των Ελλήνων εκπαιδευτικών είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat με όρους αγοραστικής δύναμης τους καλύτερους μισθούς έχουν οι εκπαιδευτικοί στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Δανία. Αντίθετα χειρότερους μισθούς με όρους αγοραστικής δύναμης από τους Έλληνες εκπαιδευτικούς σε χώρες της Ε.Ε. έχουν μόνοι οι Εκπαιδευτικοί της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας.